Šampion štedljivosti (Iveco Stralis XP)

Obnovljeni Iveco Stralis dobio je oznaku XP, s donosi brojne novosti s kojima bi trebao postati najštedljiviji kamion na tržištu.

Najviše novosti je kod motora, a potpuno je novu i elektronika vozila. Novi motori sa 480 i 570 KS namijenjeni međunarodnom transportu dobili su malu količinu povrata ispušnih plinova, Smart EGR. Iveco ovo dosad nije imao, a 8% povrata omogućuje ranije ubrizgavanje goriva. Naravno i dalje je tu Hi-SCR sustav obrade ispušnih plinova.

U ponudu stiže i novi 12-stupanjski ZF-ov automatizirani mjenjač TraXon koji je kod Iveca dobio naziv Hi-Tronix. Tu je i novi stražnji diferencijal s duljim prijenosnim omjerom 1:2,47 koji smanjuje okretaje motora za 7%.

Za dodatno smanjenje potrošnje tu su i EcoSwitch za ograničenje brzine i momenta, prediktivni tempomat Hi-Cruise koji uključuje i funkciju EcoRoll i pametno upravljanje pomoćnim uređajima koji se po potrebi uključuju i isključuju.

Iveco tvrdi kako će vlasnici novog Stralisa imati najniže troškove vlasništva, a jamče i popravak svakog kamiona u roku od 24 sata. Za upravljanje voznim parkom tu je novi TCO2 Live sustav koji šefovima voznih parkova šalje tjedne izvještaje o svakom vozilu dok TCO2 Advising kako dodatno smanjiti potrošnju.

Sa svim rješenjima i poboljšanjima novi bi Stralis trebao imati i do 11 posto manju potrošnju, a za još tri posto bi se smanjili troškovi održavanja. Ukupni trošak vlasništva na vozilima za međunarodni prijevoz trebao bi biti manji i do 5,6 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *